Театральна перемога Київщини

                    Київський академічний обласний музично-драматичний театр ім . П. К. Саксаганського взяв участь у Всеукраїнському театральному фестивалі  «Коломийські представлення».

Всеукраїнський театральний фестиваль “Коломийські представлення” започатковано в 2008 році.

     Ідея започаткування фестивалю належить незмінному керівникові театру, народному артистові України Дмитрові Чибораку. Одержимий ідеєю, він мріяв на фестивальній сцені Коломийського театру збирати найяскравіші глибоко автентичні театри не тільки різних регіонів України, але й іноземні колективи. Після багаторічних пошуків ймовірних варіантів формату фестивалю було знайдено формат сценічних першопрочитань. Автором художньо-мистецької концепції фестивалю став член-кореспондент Національної академії мистецтв України Ростислав Коломієць. Ідею підтримав тодішній голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, який очолив оргкомітет фестивалю і надав йому організаційну і фінансову підтримку.

Саксаганці повернулися з фестивалю "Коломийські представлення" і привезли на Київщину любов глядачів, визнання критиків, море позитивних емоцій і Диплом.

Почнемо з того, що зал був заповнений вщент, не було жодного вільного місця. Отже, на нас дуже чекали. І ми не розчарували. Це було видно з реакції глядачів. Протягом усієї вистави вони співпереживали, аплодували, сміялися, підспівували. Може, хтось би й підтанцьовував, але наважилася на це лише маленька дівчинка. «Які вони гарні!» - захоплено вигукнула одна пані, побачивши артистів балету. А скільки таких вигуків можна було почути під час антракту – і про артистів, і про сценографію, і про виставу в цілому, і про театр ім. Саксаганського! Люди не приховували емоцій, не приховували радості. І запитували, як можна потрапити на наші вистави, запрошували приїжджати частіше.

"Я цій виставі присуджую символічний Гран-прі нашого фестивалю", - впевнено заявив Ростислав КОЛОМІЄЦЬ, заслужений діяч мистецтв України,член-кореспондент НАМ України, театральний режисер та педагог. Чому символічний, запитаєте ви? Тому що організатори цьогоріч відмовилися від визначення переможця. Натомість експертна рада фестивалю аналізує усі вистави і оприлюднює свої висновки. Слова Ростислава Григоровича, який уже десять років є експертом фестивалю, сказані про нас після другого дня показів, - це висока оцінка і неабияке визнання!

Слід зазначити, що всі творці вистави завжди з трепетом чекають зауважень. Неймовірно, але їх не було! Ми в жодному разі не зазнаємося, знаємо, що є куди і треба рости, але, за словами Ростислава Коломійця, «вистава сприймається позитивно і не викликає бажання висловлювати критичні зауваження».
Зацитуємо ще кілька відгуків експертів.
Іван ГАВРИЛЮК, народний артист України, кіноактор і режисер: «З прекрасними враженнями залишив театральну залу після вистави білоцерківців… Справитися з таким жанром — значить довести свою мистецьку зрілість. Режисура, декорації — все було на висоті… Правду кажучи, заходячи в залу, я не передбачав, що на мене чекає таке довершене дійство, що в Білій Церкві існує такий чудовий театр».
Мирослава Резніченко – Народна артистка України ( м. Львів): «Таке відчуття, наче в серце проник атом сонця… Сьогодні білоцерківці наочно довели нам, що можна бути не просто актором, а актором прекрасним».
Алла ПІДЛУЖНА, театрознавець, лауреат премії з театрознавства та театральної критики НСТД України , лауреат мистецької премії «Київ» ім. Амвросія Бучми: «Вийшов справжній мюзикл з обов’язковим вокальним супроводом. Акторам надзвичайно подобається грати, і це видно».
Світлана МАКСИМЕНКО, театрознавець, тележурналіст, кандидат мистецтвознавства, заслужений журналіст України (заступник директора дирекції художньо – мистецьких та музичних програм Філії ПАТ НСТКУ « Львівська регіональна дирекція»): «Київський театр ім. П.Саксаганського показав дуже молоду, дуже мобільну, динамічну та пластичну трупу, як внутрішньо, так і зовнішньо. Ми побачили повноцінну виставу, де є чоловічий і жіночий балет, де є цікаве режисерське рішення і молода, як на мене, внутрішньопластична трупа. Це є молодий театр по духу».

Повні тексти рецензій можна прочитати за посиланням: https://teatr.kolomyya.org/news/item/58402…

Дякуємо гостинній Коломиї за феєрверк вражень, організаторам фестивалю за запрошення, експертам за високу оцінку і нашим глядачам за шалену підтримку і натхнення!

 

 
 
Мены потрібна консультація:



Вхід на сайт:

Запам'ятати мене
Відновлення паролю:
Інструкції по відновленню паролю будуть відправлені на пошту вказану при реєстрації на сайті.
Реєстрація: